koknar ჯერ ეგ ერთი, აქ კონკრეტული სიმყარის კოეფიციენტის მიღება არ უნდათ და არც სჭირდებათ - მთავარია იყოს ფოლადის დეტალი, რომელიც ზედმეტად მაგარი და შესაბამისად მყიფე არაა, ამასთან სრულად გაუწრთობი და რბილი არ უნდა იყოს. აქედან გამომდინარე ჩემს მიერ შეთავაზებული უკეთესია, ვიდრე სულაც ისე დატოვება დეტალის და მერე იმის აღმოჩენა, რომ ისევ შუაზე გადატყდა.... გადახურება ჩვეულებრივ ღუმელში ნაკლებად სავარაუდოა, რადგან ეგეთები მაქს. 250 გრადუსზე მუშაობს, ფოლდი კი ნამდვილად არ გადახურდება მაგ ტემპერატურაზე. გადახურება ხდება მაშინ, როცა ფოლადის ზედაპირი ფერს იცვლის და "ქამელეონის" ფერებში იწყებს ზედაპირი. ეგ უკვე გადახურებაა, მარა ეგ ხდბა გაცილებით მაღალ ტემპერატურაზე, ვიდრე სამზარეულოს ჩვეულებრივ ღუმელს შეუძლია გამოიმუშავოს..
ანუ იმას ვგულისხმობ, რომ ჯობია მასე "ბრმად" წრთობა, ვიდრე საერთოდ ისე დატოვება...
მერე აი ეს ვერ გავიგე:
ციტატა
წრთობით მარტო მექანიკური თვიდებები იცვლება ანუ დრეკადობა თორე ცვეთა და დარტყმის მიმართ მდგრადობა იგივე დარჩება
ჯერ ეგ ერთი მექანიკურ თვისებებში შედის ცვეთაც და დარტყმის მიმართ მდგრადობაც, და მერეც მეორე - ეგ ყველაფერი კაკრას წრთობაზეა დამოკიდებული. აბა მაშინ რა აზრი აქვს მილიონიან საწრთობ აპარატურას, დანის კომპანიები რომ ხმარობენ ფოლადების დასამუშავებლად? წყლიდან ახლად ამოღებული 1095 ფოლადი სადღაც 62 ერთეულისაა სიმტკიცეში. ძალიან მაგარია და მინასავი მყიფეა. რათქმა უნდა არ ცვთება, იგი უბრალოდ ტყდება. იმისათვის რომ ასეთი არ იყოს, მას უნდა ნორმალიზება (იგივე წრთობა), ანუ გარკვეულ ტემპერატურაზე აყვანა ისევ ფოლადის, რომ სტრუქტურა შეიცვალოს. ჩამოიყვანენ ასეთ ფოლადს 58 ერთეულზე, თუმცა ჯერ კიდევ ძალიან მაგარია - სამაგიეროდ მინასავით მყიფე აღარ არის. უფრო ქვემოთ რომ ჩამოიყვანო, კიდევ უფრო ელასტიური და ნაკლებად მყიფე გახდეაბ, თუმცა ადვილად გაცვთება. ცუდი მაგალითია?
ლეგირება რაღაც დონეზე მოქმედებს ცვეთის მაჩვენებელზე, თუმცა გაუწრთობელი ფოლადი რაც არ უნდა ვანადიუმით იყოს გატენილი, კარაქივით რბილი იქნება ჩვეულებრივ კარგად გაწრთობილ 1095 ფოლადთან (რომელსაც მარტო ნახშირბადი აქვს მნიშვნელოვანი რაოდენობით)...
მოკლედ, სულ არაფერს ისევ ისე ჯობია გააკეთონ, რაც მე დავწერე. ქლიბის ფოლადი საკმაოდ მყარი ფოლადია, ძალიან მაღალ დონეზე აქვს სისალე. ამიტომ მისი თამამად წრთობა შეიძლება კუხნის ღუმელში ასე 200 გრადუსზე - ისე დაბლა სისალის მაჩვენებელი არ ჩამოვა, რომ სხვა დეტალებს "დააჩაგვრინოს" თავი და ადვილად გაცვთეს, სამაგიეროდ მყიფე არ იქნება და არ გატყდება.....